Wonen, welzijn en zorg

T073 - 534 23 42

Ilona Grandia is beweegagoog bij Sint Jozefoord. Elk kwartaal schrijft zij een column voor het cliëntblad 'De Lantaarn'.

Roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe. Deze tekst en nog diverse anderen staat tegenwoordig als waarschuwing op sigarettenpakjes. Nu kan de tekst op de afbeelding hiernaast in het huis worden opgehangen als waarschuwing, want: zitten blijkt het nieuwe roken te zijn.

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Jongeren (12 tot 20 jaar) scoren het hoogst met gemiddeld 10,4 uur per dag, blijkt uit cijfers van onder andere het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Tel daar nog eens acht uur slaap bij op, en dan blijven er maar weinig actieve uren over. In het weekend brengen de meeste Nederlanders gemiddeld minder uren zittend door dan door de week. Dit geldt echter niet voor de ouderen. Het aantal uren dat zij op een weekenddag of doordeweekse dag zitten is ongeveer gelijk.

Eerst was er nog de hoop dat je met veel bewegen en sporten een gedeelte van de schade ongedaan kon maken. Helaas blijkt uit nieuw onderzoek dat de negatieve gevolgen van langere periodes stilzitten niet ongedaan kunnen worden gemaakt door regelmatig sporten. Geen paniek, het onderzoek toont alleen een verband aan en niet dat het direct leidt tot aandoeningen.

Nu is dit niet voor iedereen van toepassing, want sommige van u rennen nog de benen onder het lijf vandaan. Maar denk ook eens aan uw medebewoner: Vindt hij of zij het lastig om alleen te gaan wandelen? Neem hem of haar dan eens mee naar buiten. Zeker met de winter op komst, is het voor sommige bewoners minder uitnodigend om buiten een frisse neus te halen. Ook kunt u aan de zorg vragen of het mogelijk is om na de koffie een activiteit te doen. Dit kan variëren van gezelschapsspellen tot iets actiefs. Maak er in ieder geval iets gezelligs van met z’n allen.

Ilona Grandia

BeweegagoogIlona Grandia