Wonen, welzijn en zorg

T073 - 534 23 42

Ilona Grandia, beweegagoog bij Sint Jozefoord, schreef een column voor De Lantaarn, het bewonersblad van Sint Jozefoord:

 

Iedere keer als er een groot sportevenement is, zoals de Giro d’Italia, Tour de France, EK voetbal en Wimbledon, zie ik in veel huiskamers de tv aan staan. Sommige bewoners zitten aan de buis gekluisterd en voor anderen is het gewoon tijdverdrijf om ergens naar te kijken. En ondanks de interesse in sport moeten wij soms veel moeite doen om iemand in beweging te krijgen.

Tijdens de Olympische Spelen, die net achter de rug zijn, stond de tv ook in veel huiskamers weer aan. En vaak denken we er niet over na, maar de meesten van onze bewoners kunnen een heleboel van deze sporten nog uitoefenen.

Regelmatig wordt er een huiskamer verbouwd tot speelveld: Tafels, porselein en vazen aan de kant en iedereen kan zich uitleven.

 

 

 

Welke sporten die we op tv zagen, kunnen we ook in de huiskamer doen? Nou, denk aan tennis, basketbal, handbal, boksen, hockey, voetbal en volleybal. Er zijn misschien wat aanpassing nodig in materiaal en spelregels, maar dat is geen reden om het te laten. En wie weet trekt een bewoner vervolgens zelf wel een extra baantje onder de douche!

Ik moet toegeven dat het er waarschijnlijk niet meer zo vloeiend en snel uit zal zien als op tv, maar dat maakt het zeker niet minder spectaculair. Meedoen is immers belangrijker dan winnen.

Ilona Grandia, beweegagoog