Wonen, welzijn en zorg

T073 - 534 23 42

 

Alles vanuit verbondenheid

Ieder seizoen laat Louis Firing, teamleider tuin, zijn licht schijnen op veranderingen, opvallendheden en weetjes in en over de tuinen van Sint Jozefoord. Dit artikel is tevens verschenen in het cliëntblad 'De Lantaarn'.

Stilstaan

Op een zomerse zondagochtend zat ik in mijn achtertuin met een kop koffie te genieten van de geluiden van de omgeving. Een koerende duif, zoemende bijen en hommels op de zomerbloeiers, een paar huiszwaluwen in de lucht en het gekabbel van een watervalletje in mijn vijver. Zonder veel inspanning kon ik dit moment even vasthouden, en kreeg ik weer energie en een goed gevoel voor de verdere dag, wetende dat weldra de wereld weer langzaam in beweging zal komen met alle daaraan gekoppelde activiteiten. 

Gelijkertijd schoot bij mij het thema van deze Lantaarn : ‘in beweging komen’ te binnen, en ik dacht aan de koppeling tussen de twee onderwerpen. Het in beweging komen is natuurlijk heel belangrijk voor ieder mens, omdat dit over het algemeen eerst energie kost, maar het daarna ook weer energie oplevert. Verder is het ook belangrijk om iets van de grond te krijgen, immers een goed idee kan alleen slagen als er ook daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Zo zijn we met veel mensen ‘in beweging’ om het voor elkaar aangenaam, gezond en actief te maken.

Nu zijn we op Jozefoord omringd door de bossen, en deze zijn een welkome aanvulling op een prettige woonomgeving. Van de rust en de variatie van de natuur wordt dan ook vaak dankbaar gebruik gemaakt bij de diverse activiteiten. Wandelgroepjes, puzzeltocht of natuurkijken, het kan allemaal. Echter de sensatie van ‘het eens even stil blijven staan of zitten’ is daar vaak niet bij ingesloten. Het in je opnemen van je omgeving is een activiteit die je niet in een grote groep kunt doen. Hiervoor moet je echt alleen zijn, of hooguit met tweeën, om in alle rust eens te luisteren naar een vogel of de wind, het zien van een dier of plant, of gewoon het opsnuiven van boslucht of bloemgeuren. Praten hoeft dan niet. Het kan een weldaad voor je gevoel zijn om even afstand te nemen van de dagelijkse bezigheden, inspanningen en lichamelijke ongemakken, om je hier eens aan over te geven. Gewoon een paar minuten per dag.

In beweging komen om even stil te staan dus. 

Louis Firing
Teamleider tuin

Lees ook: Bericht uit de tuin zomer 2017