MiMakker

De belevingswereld van mensen met dementie

Contact maken met iemand met dementie
Een miMakker is een contactclown, als clownfiguur herkenbaar door aansprekende kleding. De miMakker gebruikt slechts minimale schmink en spreekt met duidelijke lichaamstaal, mimiek en meestal zonder woorden. Er wordt contact gelegd door aanraking, geuren, muziek, adem of met diverse attributen zoals handpoppen, bloemen en sjaaltjes. Heel belangrijk in de contacten tussen de miMakker en een bewoner is dat er geen verwachtingen zijn, er hoeft helemaal niets. De miMakker stemt zich volledig af op de belevingswereld van een bewoner, waar deze zich op het moment van contact bevindt.

In het moment de ander ontmoeten

Mensen die verder in hun dementieproces zitten, spreken vaak niet meer en kunnen daardoor niet aangeven wat ze wel of niet willen. De mensen zijn verzonken in zichzelf, in hun eigen belevingswereld. Andere vormen van communicatie moeten dan worden ingezet, maar welke? Arno Huibers, die mede aan de basis stond van de CliniClowns in Nederland en Roemenië, ontwikkelde een belevingsgerichte methode, waarbij het accent ligt op non-verbale communicatie via de zintuigen, uitgaande van de impulsen van mensen met dementie.

miMakker Aafke

Ik ben Aafke, miMakker op Sint Jozefoord in Nuland. In het dagelijks leven heet ik Angeline van Gogh. Vanaf 2014 ben ik gecertificeerd als miMakker. Ik heb de opleiding gevolgd bij Stichting miMakkus te Eindhoven. Voor mij is de vorm waarin een miMakker contact maakt uniek: in het moment de ander ontmoeten. Iedere keer word ik weer geraakt door de bijzondere ontmoetingen van hart tot hart. Een bewoner staat hierin altijd centraal en mag helemaal zichzelf zijn. Aafke gaat helemaal mee in de belevingswereld van een bewoner. Aafke heeft alle rust en tijd om samen dingen te beleven en ontdekken. Iedere bewoner is uniek en mag er zijn.